DE TOP 5 VAN… DURAN DURAN

Deze maand een top 5 van een band die in de jaren ’80 uitgroeide tot een ware supergroep. Halverwege dat decennium waren deze Britten de meest populaire band van dat moment wereldwijd. Mansje Gumus werd fan in 1984, toen 7 jaar, omdat hij zijn allereerste vinyl singletje kreeg van deze band, The wild boys. sindsdien is Duran Duran, want daar hebben we over, niet weg te denken geweest uit het leven van Gumus. Geen wonder dus dat Duran Duran ook een eigen TOP 5 lijst krijgt. Ook sommige andere Mansjes zagen deze heren live, Fukkens in Nieuw-Zeeland, WJUJ, de SNM, Doos en Gumus op verschillende momenten in Amsterdam en Gumus zag ze ook live in Bonn en Antwerpen.

Duran Duran werd in 1978 in Birmingham (GB) opgericht door de jeugdvrienden Nick Rhodes en John Taylor. Al snel schaarde drummer Roger Taylor zich bij de twee andere heren. Niet veel later reageerde Andy Taylor op een advertentie dat een bandje uit Birmingham op zoek was naar een gitarist. Weer een Taylor in de groep zou belachelijk zijn dus op basis van zijn naam zou Andy, afkomstig uit Newcastle, geen kans maken. Echter toen ze hem hoorden spelen was er maar 1 mogelijkheid, Andy Taylor zou de gitarist van de band worden. Alleen was er nog geen zanger. Een vriend van de band attendeerde de mannen op een dramastudent die volgens die vriend precies die gast was waar de band naar op zoek was en dus kwam niet veel later Simon Le Bon binnen lopen om auditie te doen. Onder zijn arm had hij een notitieboekje met allerlei teksten voor nummers die later bepalend waren voor de sound van de band in de begin jaren ’80.

Vanuit de punk-scene in de jaren 70 kwam de New wave opzetten en Duran Duran werd in de begin jaren onder dat genre weggezet. Toch bleek de band al snel meer te zijn dan een popband. In 1981 verscheen het debuutalbum ‘Duran Duran’ en daarvan werd Planet earth de eerste single. Ook Careless memories verscheen op single. Echter was het Girls on film wat de meeste aandacht trok. De bijbehorende videoclip was baanbrekend en werd door veel TV stations geboycot vanwege de hoeveelheid naakt er in.

De band bracht in 1982 hun tweede album uit, ‘Rio’. No altijd wordt dit album als een ‘classic album’ gezien. De albumshoes werd iconisch en de muziek op de plaat legendarisch. De band maakte grootse video’s bij nummers als Save a prayer, Rio, Hungry like the wolf, My own way en The chauffeur die op MTV veel zendtijd kregen. Het maakte de band wereldwijd beroemd.

In 1983 volgde het derde album ‘Seven and the ragged tiger’. Daarvan werd Union of the snake de eerste single en New moon on Monday de tweede. Het was echter de derde single die de band de status van supersterren bezorgde. Producer Nile Rogers maakte van The reflex een wereldwijde nummer 1 hit. Uit de ‘Strange behaviour tour’ die daarop volgde werd een concertregistratie en live album ‘Arena’ voorzien van extra filmscènes.

In 1984 werd The wild boys uitgebracht en in 1985 mocht de band de soundtrack van de James Bond film A view to a kill componeren. Nog altijd is die track de best verkochte James Bond soundtrack tot aan dit moment.

Daarna kende de band een moeizame periode. Andy Taylor verliet de band voor een solo carrière. Roger Taylor had helemaal genoeg van de roem en trok zich eveneens terug. Nog wel ontstonden een tweetal sideprojects Arcadia (bestaande uit Le Bon, Rhodes en Roger Taylor) en Power Station (Andy en John Taylor met o.a. Robert Palmer). Echter begin 1986, toen de band weer bij elkaar zou komen voor het volgende studioalbum bleken de wonden voor Roger en Andy Taylor te groot. Le Bon, Rhodes en John Taylor gingen door en het drietal bracht later in 1986 ‘Notorious’ uit.

Een veel meer funky plaat waarop Nile Rogers de gitaarsound voor zijn rekening nam. Grote hits kwamen er toch ook weer met Notorious en Skin Trade. In 1988 verscheen het album ‘Big Thing’ met daarop I don’t want your love, Do you believe in shame en All she wants is. Het werden hits maar lang niet zo groot als de klappers van 4 a 5 jaar daarvoor. In 1990 verscheen ‘Liberty’ een softpoprockplaat die in die tijd niet meekon in het geweld dat grunge heette. Het album scoorde dan ook matig.

Toen het grote publiek dacht dat Duran Duran verleden tijd was verscheen in 1993 ineens vanuit het niets de single Ordinary world. En ineens was de band terug aan het front. Ook Come undone werd een bescheiden hit. Het album ‘The wedding album’ werd zeer goed ontvangen en daardoor was Duran Duran terug aan het front. Warren Cucurrullo was inmiddels toegetreden als vaste gitarist.

Toch kon de band die status niet handhaven en na het verschijnen van ‘Thank you’, een album vol covers, verliet bassist John Taylor de band. Van de originele 5 waren dus alleen Rhodes en Le Bon over. De band vocht door maar albums als ‘Medazzaland’ en ‘Poptrash’ werden zeer matig ontvangen. De fans van het eerste uur verweet de band dat het steeds verder afdwaalde van de bekende DD sound en langzaamaan verloor de band aan bekendheid.

In 2000 nam zanger Simon Le Bon het initiatief om de originele line-up weer bij elkaar te brengen en na een gesprek met John Taylor en Nick Rhodes kwamen ook de andere Taylors, Andy en Roger terug en was Duran Duran in de originele line-up teug bij elkaar. Na een reeks concerten verscheen in 2004 ‘Astronaut’, het eerste album in de originele bezetting sinds de hergroepering. De sound was terug en de fans van het eerste uur ook.

Toch moest Andy Taylor de band voor een tweede keer verlaten en dat was in 2006. De band gaf aan dat er een onwerkbare situatie was ontstaan en dat ze verder zouden gaan zonder Andy. Don Brown nam zijn plaats in. In 2008 verscheen het album ‘Red carpet massacre’ waarop werd samengewerkt met Justin Timberlake en Timbaland. In 2010 verscheen het album ‘All you need is now’ welke werd geproduceerd door Mark Ronson. Ronson had aangegeven dat de band eigenlijk nooit een opvolger had gemaakt voor ‘Rio’ uit 1982 en dat dit album dat zou worden. En op veel tracks op de plaats is dat ook goed te horen.

In 2013 verscheen het tot nu toe laatste studio album van de band ‘Paper Gods’. Wederom een vernieuwende stijl, maar vooral heel verfrissend. Dit album wordt zowel door de pers als de fans gezien als het beste DD album sinds ‘The wedding album’ uit 1993. De band tourt nog steeds hiermee rond de wereld en de verwachting is dat ze eind dit jaar of begin volgend jaar ook weer naar Europa komen. Natuurlijk zijn een aantal Mansjes daarbij want Duran Duran leeft nog altijd en dus wordt het hoog tijd voor een heuse MANSJES TOP 5 VAN… DURAN DURAN

GUMUS
1. Save a prayer
2. New religion
3. I don’t want your love
4. Notorious
5. The universe alone

DOOS
1. Rio
2. Save a prayer
3. Ordinary world
4. Come undone
5. New moon on Monday

SLIPNOTMONKEY
1. Wild boys
2. Skin trade
3. Girls on film
4. All she wants is
5. Danceophobia

WOATERPIEPE
1. Drowning man
2. Meet el presidente
3. Playing with uranium
4. Silva halo
5. Venice drowning

WAT JIJ UH JOS
1. The reflex
2. Wild boys
3. The chauffeur
4. Rio
5. New religion

 

Geef een reactie